Měšec.CZ: PPF jedná o prodeji eBanky

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Majitel eBanky, finanční skupina PPF, obdržel několik nabídek na odkup 100 procent akcií eBanky, které jsou natolik zajímavé, že o nich jedná. Uvedl to dnes server Měšec.cz. Zájemci o eBanku jsou dle informací serveru z "renomovaných velkých evropských bankovních skupin", ale o koho jde, PPF zatím nezveřejnila.

Server cituje prohlášení PPF, podle něhož se skupina PPF s ohledem na charakter nabídek na prodej eBanky rozhodla "zvážit své strategické možnosti ve vztahu ke svému podílu v eBance". Případné budoucí rozhodnutí o prodeji eBanky bude podmíněno dosažením dohody s vhodným investorem, sdělila PPF. Firma dodala, že se v letech 2003 až 2005 podařilo úspěšně transformovat eBanku z malé internetové banky na moderní univerzální banku.

Spekulace o možném prodeji eBanky se objevily již v polovině února; PPF tehdy tyto informace popřela. Její mluvčí Dita Fuchsová odkázala na vyjádření spolumajitele PPF Jiřího Šmejce ze začátku roku, kdy řekl, že jsou s eBankou nyní spokojeni. "Za loňský rok byla v zisku a doufám, že za ten letošní rok bude zisk ještě vyšší. Strategického partnera pro ni tak v současnosti nehledáme," řekl Šmejc.

eBanka obsluhuje více než 471.000 klientů, z toho 115.000 tvoří kmenoví zákazníci, tedy majitelé osobních nebo firemních účtů. Hospodaření eBanky se loni vymanilo z červených čísel a společnost po třech předchozích ztrátových letech vykázala podle auditovaných výsledků čistý zisk 10,5 milionu korun; bilanční suma meziročně narostla o 25 procent. V roce 2004 ztráta činila 271 milionů korun.

PPF, jejímž majoritním vlastníkem je Petr Kellner, je nejsilnější českou finanční skupinou. Její hodnota se odhaduje na více než 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK