Praha je pro Američany stále atraktivnější; zájem o Evropu roste

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (zpravodaj ČTK) - Praha získává oblibu mezi Američany cestujícími do zahraničí. Zčásti je to kvůli nízkým nákladům a zčásti díky rostoucí nabídce levných aerolinií působících v České republice a dalších východoevropských zemích, napsal americký deník USA Today. Zvyšující se zájem o cestování do Evropy se týká i dalších destinací, především tradičních turistických cílů, jako je Londýn, Paříž a Řím.

Po útlumu, který způsobily teroristické útoky na USA v září 2001, očekává americká komise pro cestování do Evropy, že Atlantik letos překročí alespoň 13,12 milionu Američanů, což je dosavadní rekord z roku 2000. O dva roky později klesl počet cestujících do Evropy proti tomuto údaji o téměř 2,5 milionu turistů.

Transatlantický cestovní ruch podporuje vedle stabilizovaného dolaru a rozmachu evropských nízkonákladových přepravců také rozšíření nabídky sezónních nonstop linek z amerických měst do evropských metropolí, například Stockholmu, Lisabonu, Dublinu, Budapešti či Kyjeva.

Nezanedbatelný je i vliv významných událostí, jako jsou fotbalové mistrovství světa v Německu či Mozartovo a Rembrandtovo výročí připomínané v řadě evropských zemí. Lákadlem pro cesty do Evropy může být pro Američany podle USA Today i film Šifra mistra Leonarda odehrávající se v turisticky atraktivním prostředí evropských muzeí a památek.

Cestovní kanceláře před zahájením hlavní sezony hlásí proti loňsku až dvojnásobný zájem o dovolené v Itálii. Zcela vyprodané jsou už také malé luxusní výletní lodi brázdící evropské vody.

Až do června se dá zpáteční letenka z východního pobřeží USA do Evropy pořídit do 600 dolarů (asi 14.500 korun). O prázdninách ale cena vzroste o 200 dolarů (asi 4800 korun). Ačkoli tyto základní ceny zůstávají zhruba stejné jako loni, celkové náklady kvůli dražšímu leteckému palivu a vyšším letištním poplatkům vzrostou podle odhadu odborníků až o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK