Japonské akcie zahájily týden růstem

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. března (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem o 1,74 procenta a poprvé za více než měsíc překročily hranici 16.600 bodů. Investoři kupovali hlavně firmy, které oznámily výplatu vysoké dividendy, jako Nikko Cordial. V závěru obchodování si index připsal 285,07 bodu a uzavřel na 16.624,8 bodu, což byl nejvyšší závěr od 7. února.

"Nákupy zahraničních investorů se staly méně agresivní, větší účast na trhu tak mají drobní investoři a ti dávají přednost sektorům, které představují návratnost," vysvětlil důvod, proč dnes investoři kupovali akcie s vysokou dividendou, manažer Société Générale Asset Management Akio Jošino. V růstu pokračovala i společnost Softbank, která těží z koupě japonské divize mobilního operátora Vodafone.

Americká měna se během asijského obchodování vydala vzhůru vůči euru i jenu. Zisky však nebyly příliš vysoké, protože stále více obchodníků se obává, že americká centrální banka brzy zastaví zvyšování úrokových sazeb. Naopak Evropská centrální banka by mohla v příštích měsících sazby zvýšit.

v závěru asijského obchodování euro k dolaru mírně oslabilo na 1,2170 dolaru z pátečních newyorských 1,2195 dolaru. Vůči jenu dolar stoupl o 0,4 procenta na 116,35 JPY a euro zpevnilo o 0,2 procenta na 141,50 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK