Americké akcie dopoledne na Wall Street rostly

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne na newyorské burze rostly díky akciím technologických firem. Na trh přitom přišly protichůdné zprávy o vývoji inflace a očekávaném pohybu úrokových sazeb. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet nejsilnějších titulů burzy, v poledne newyorského času vzrostl o 0,4 procenta na 11.319,5 bodu a index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,7 procenta na 2330,4 bodu.

Ministerstvo práce Spojených států dnes oznámilo, že se index výrobních cen snížil o 1,4 procenta, což je jeho nejvýraznější pokles za tři roky. Index cenového jádra bez kolísavých cen potravin a energií se ale zvýšil o 0,3 procenta.

Investoři se obávají, že si vyšší inflace vyžádá další zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou Fedem. Tyto obavy neztlumil pondělní projev předsedy Fedu Bena Bernankeho, který nenaznačil, kdy Fed opět se sazbami pohne.

"V Bernankeho komentáři nebylo nic znepokojivého, ale ani žádné reálné signály," řekl jeden z analytiků. Technologické tituly se vydaly vzhůru, protože byl minulý týden jejich vzestup slabší, napsala agentura AP. Hodnoty indexů poskytla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK