Prodej léků ve světě loni vzrostl o 7 procent

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Celosvětový prodej léků na předpis v loňském roce vzrostl o sedm procent na 602 miliard dolarů. Tempo růstu bylo nejpomalejší od roku 1998. Důvodem byly snahy některých vlád a zdravotních pojišťoven omezit výdaje na zdravotnictví, obavy o bezpečnost některých léků a relativně nízký počet nových léků na trhu. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila společnost IMS Health, která je celosvětově vedoucím poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu.

Až 94 léků si v loňském roce připsalo tržby vyšší než jedna miliarda dolarů. Tyto léky se na celkových tržbách odvětví podílely jednou třetinou. Počet těchto léků masivně roste. Ještě v roce 2000 jich bylo pouze 36. V loňském roce se jejich počet zvýšil o 17, pět jich však tuto kategorii opustilo, včetně léků Vioxx a Bextra, které byly staženy z trhu kvůli obavám o jejich bezpečnost.

Na deseti největších trzích stouply tržby jen o 5,7 procenta, předloni se zvýšily o 7,2 procenta. Z toho v samotných Spojených státech a Kanadě, které se na globálním prodeji léků podílejí 47 procenty, vzrostly jen o 5,2 procenta. Tento slabší růst však vyrovnala vysoká poptávka na rozvíjejících se trzích Asie, Latinské Ameriky a východní Evropy. V Rusku prodej léků na předpis stoupl o 20 procent, v Koreji o 15 procent a Turecku dokonce o 54 procent. V Číně se prodej léků zvýšil o 20,4 procenta na 11,7 miliardy dolarů.

Ve Spojených státech a na zralých evropských trzích brzdily růst snahy vlád a pojišťoven o kontrolu výdajů na zdravotnictví. Na slabším prodeji se podepsalo také stažení léku Vioxx firmy Merck a dalších léků z trhu kvůli obavám o jejich bezpečnost. Na trh se dostal také relativní nízký počet nových významných produktů.

IMS odhaduje, že v příštích pěti letech světový farmaceutický trh poroste ročně v průměru o pět až osm procent. Stejné tempo růstu očekává i v Severní Americe a Evropě. Prodej v Japonsku se má zvýšit o tři až šest procent a ve zbývající části asijsko-pacifického regionu a Africe má stoupnout o devět až 12 procent. V Latinské Americe by se měly tržby zvyšovat o sedm až deset procent ročně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK