Zimní podporu z úřadů práce chtějí i další sezonní obory

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. března (ČTK) - Podporu na zaměstnance v zimním období chtějí i další sezónní obory, například stavebníci. Návrh, aby úřady práce přispívaly v zimních měsících zemědělským firmám na jejich zaměstnance, vzešel z pondělního jednání ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha agrárníky v Hodoníně. Problémy se každoročně opakují i ve stavebnictví, řekl Michael Hrbata se společnosti Parea. Podle ministerstva by mohl být projekt pro zemědělce pouze pilotní.

Na jihu Moravy stoupne během zimy počet lidí bez práce tradičně i o několik procent. Například na Znojemsku vzrostla postupně nezaměstnanost z 11,7 procenta v říjnu 2005 na 15,6 procenta letos v únoru, to je nárůst o 1700 nezaměstnaných. Problém se však podle ředitele znojemského úřadu práce Emila Čopfa netýká jen zemědělců. Zemědělství zaměstnává na jižní Moravě téměř 22.500 lidí. Jen na Znojemsku přijde přes zimu o práci asi 360 z nich. Stavební firmy zaměstnávají asi o 2000 lidí méně, zimní propouštění se ale týká skoro čtyř stovek zaměstnanců.

"Zemědělství je v Česku specifickým oborem, proto s ním chceme začít," řekl Vladimír Vokál z tiskového odboru MPSV. Úředníci teď podle něj budou analyzovat, kolik by bylo na změnu systému potřeba ze státního rozpočtu. "Kdyby to vyšlo zajímavě a mělo by to znamenat pozitivní dopad na zaměstnance, mohly by se podobné příspěvky týkat i dalších oborů," dodal.

"Produktivita práce v zimě je úplně někde jinde než v sezoně," tvrdí Hrbata. Jeho zaměstnanci mají až o polovinu méně práce, přesto je firma na zimu nepropouští. "Snažíme se to vždy nějak vykrýt, ale příspěvek by nám samozřejmě ulehčil," uvedl. Podle stavebních firem v zimě výrazně klesá i plat zaměstnanců. Například v brněnské společnosti Vašstav je rozdíl víc než třetinový, uvedl jednatel firmy Pavel Vašíček. Podle Škromacha by mohl systém začít fungovat už letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK