EU uvalí cla na obuv z Číny a Vietnamu ve čtvrtek

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise uvalí cla na dovezenou obuv z Číny a Vietnamu až ve čtvrtek, tedy o den později než se očekávalo. Dnes EK jen pověří komisaře pro obchod Petera Mandelsona, aby počínaje čtvrtkem přijal všechna příslušná opatření. Clo vstoupí v účinnost 7. dubna a bude činit čtyři procenta. Během šesti měsíců by mělo vzrůst až na 19,4 procenta pro čínské boty a 16,8 procenta pro vietnamské.

Proti uvalení cel se staví někteří podnikatelé. Sdružení evropského maloobchodu EuroCommerce tvrdí, že pár bot po uvalení antidumpingových cel zdraží zhruba o deset eur, tedy téměř 300 korun. To by údajně vedlo k poškození zákazníků. Zástupci EK ale oponují, že zdražení nehrozí. Clo zhruba 20 procent zdraží dovezený pár bot o 1,5 eura, tedy 45 korun.

Obuvníci naopak s uvalením cel souhlasí, ale chtěli by v postupu proti Číně a Vietnamu ještě přitvrdit. V České republice kvůli levným dovozům v posledních letech výrazně klesla produkce obuvi. Zatímco ještě v roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 milionů párů, nyní se roční produkce pohybuje kolem 5,5 milionu párů. Podle prezidenta České obuvnické a kožedělné asociace Petra Kubáta však clo situaci na trhu nevyřeší a bylo by rozumnější znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi či kvóty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK