Senátoři chtějí mediální novelou podpořit regionální televize

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která má stanovením pravidel podpořit rozjezd digitálního vysílání v Česku, bude muset možná znovu projednávat sněmovna. Senátoři z kulturního výboru dnes navrhli normu pozměnit mimo jiné tak, aby nepostihla menší regionální televize. Postavili se například proti tomu, aby televize Prima po přechodu do digitální éry ze zákona nemusela těmto televizím poskytovat část svého vysílacího času.

"Návrh vlastně vyvlastňoval prostor tří hodin pro regionální televize a celý prostor by byl pro Primu. Z důvodů, aby nedošlo k ekonomické likvidaci těch regionálních televizí, rušíme tento bod," řekl předseda výboru Václav Jehlička (za KDU-ČSL). Další senátní úprava má podle Jehličky umožnit prodlužování licencí menším televizím tak, jako těm velkým.

Regionální televize nyní ze zákona částečně sdílejí vysílací kmitočty s celoplošnou Primou, která pak část dne šíří jejich program. Novela podle jejích tvůrců Primu od regionálních frekvencí očistila. Regionální televize ale budou moci podle ministerstva informatiky požádat radu pro vysílání o překlopení své analogové licence do digitální varianty. "Rada je povinna v této věci v zákonem stanovených lhůtách rozhodnout," uvedla již dříve mluvčí ministerstva.

Senátoři v novele také navrhli zabránit křížení vlastnictví, aby nemohlo být společné vlastnictví multiplexů a licencí, uvedl Jehlička. Naznačil, že tyto hlavní senátorské výhrady bude těžké ve sněmovně při opakovaném projednávání novely prosadit.

Novela má televizím Nova a Prima zaručit, že za stanovených podmínek dostanou každá dva celoplošné programy. Obě by tak měly získat jakýsi bonus za to, že se vzdají nynějších analogových kmitočtů. České televizi již prostor pro digitální vysílání zaručuje jiný zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK