MF chce zveřejnit arbitráž, Sobotka požádal Nomuru o souhlas

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Ministerstvo financí chce zveřejnit rozhodnutí v arbitráži s japonskou bankou Nomura. Ministr financí Bohuslav Sobotka proto požádal prostřednictvím právních zástupců Nomuru o souhlas se zveřejněním rozhodčího nálezu, který je podle rozhodnutí tribunálu důvěrný. Oznámila to mluvčí MF Petra Krainová.

Ministr chce tímto krokem zabránit spekulacím a dezinterpretacím, které se objevují v médiích. Nález bude zveřejněn ve chvíli, kdy Nomura formálně potvrdí ministerstvu svůj souhlas, doplnila mluvčí.

Česká republika v pátek prohrála arbitráž, ve které žalovala Nomura český stát za zmařenou investici v IPB. Nomura nárokuje za znehodnocení investice do IPB přibližně 40 miliard korun. Od pondělí se v Paříži jedná v rámci takzvané curyšské arbitráže, ve které zase Česká republika žaluje Nomuru. ČR požaduje po Nomuře přibližně 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých domácích bank. Z tohoto důvodu byla ČR uznána vinou v londýnské arbitráži. Takzvaná curyšská arbitráž začala v roce 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK