SkyEurope uvažují o dalších linkách z Prahy na východ

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Nízkonákladová společnost SkyEurope uvažuje o dalších linkách z Prahy. Směřovat by mohly na východ do nových členských zemí Evropské unie. Řekl to generální ředitel společnosti Christian Mandl v Praze po příletu prvního Boeingu 737-700 nové generace. Společnost jich celkem objednala 16 s opcí na dalších 16. Letadla bude nasazovat také na sedm svých linek z Prahy, které zahájí 10. dubna.

Umístěním dvou svých strojů do Prahy se SkyEurope stane po ČSA a Travel Service teprve třetím dopravcem, který má na pražském letišti základnu a zajišťuje tedy lety z Prahy, nikoli do Prahy jako ostatní společnosti.

SkyEurope bude z Prahy zatím létat dvakrát denně do Paříže na letiště Orly, denně do Amsterodamu, Říma, Milána, čtyřikrát týdně do Barcelony, třikrát týdně do nice a dvakrát týdně do Neapole. Na čtyřech linkách bude konkurovat domácí nízkonákladové značce Smart Wings. Poté, co slovenský dopravce oznámil svůj záměr vstoupit na pražský trh se sedmi linkami za ceny začínající na 290 korunách za jednosměrnou letenku, snížil Smart Wings svoje nejnižší ceny z 990 na 190 korun. Nyní také zrušil palivové příplatky a stejně jako u SkyEurope platí cestující Smart Wings nyní jen letenku a přistávací poplatky.

SkyEurope bude 15. nízkonákladovým dopravcem na pražském letišti, řekla generální ředitelka pražského letiště Hana Černochová. Loni přepravily nízkonákladové společnosti z Prahy přes dva miliony lidí, což bylo 19 procent všech pasažérů, kteří z Prahy cestovali. V Evropě přitom je ještě prostor pro růst levných společností. Očekává se, že v roce 2010 by se mohly na trhu podílet více než 30 procenty.

Nejvíce cestujících z Prahy zatím přepravily loni easyJet, BMI Baby a Smart Wings. SkyEurope se ale se sedmi linkami zařadí mezi největší levné dopravce v Praze.

Společnost SkyEurope Airlines byla založena v roce 2001 a své akcie uvedla na trh loni v září. Vlastní 12 strojů, jejich počet však do roku 2010 vzroste na 32. Společnost bude po otevření linek z Prahy létat do 37 míst ve 20 zemích. Svou hlavní základnu má firma v Bratislavě, létá ale také z Krakova, Varšavy a Budapešti. Již dříve firma létala do Prahy z Košic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK