ČR bude na summitu EU prosazovat liberalizaci služeb

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. března (zpravodaj ČTK) - Česká republika i Slovensko využijí podle diplomatů očekávané debaty o protekcionismu na summitu EU, který začíná ve čtvrtek, aby prosazovaly své zájmy, pokud jde o liberalizaci služeb a pracovních trhů v unii. Podobně se budou chovat další nové členské státy.

Tendence chránit národní trhy proti nadnárodnímu spojování podniků v rámci EU a slučitelnost těchto snah s duchem jednotného vnitřního trhu budou podle očekávání na summitu předmětem vzrušené debaty. Jako příklad bude uváděn odpor francouzské vlády proti spojení soukromé elektrárenské firmy Suez s italskou polovládní Enel, či nechuť Madridu dovolit fúzi domácí firmy Endesa s německou společností EON.

"Nové země jsou protekcionismu těch starých vystaveny neustále. Budou se proto snažit této debaty využít, když už si to staré země rozdaly mezi sebou," vyložil nejmenovaný diplomat z nové členské země.

Summit má zaujmout stanovisko k probíhajícímu schvalování kontroverzní směrnice o liberalizaci služeb v EU. Evropská komise již přestala prosazovat její původní podobu a přihlásila se k oslabenému znění, které v únoru schválil Evropský parlament. Řada zemí včetně nových zpochybňuje nezbytnost takového ústupu.

Komisař Charlie McCreevy dnes řekl, že na pozici EP "lze stavět", je "solidním a zdravým základem pro cestu vpřed". Ujistil, že komise předloží v dubnu novou verzi směrnice, která bude z tohoto stanoviska vycházet. Usoudil, že v původní podobě by tento zákon neměl šanci obstát.

Také český komisař Vladimír Špidla pochybuje, že lze dospět k nějakým posunům. "Mám dojem, že parlament je v této věci na svém limitu. Nevím, zda by se dalo dospět k dohodě o výraznějších změnách textu," řekl ČTK.

Český velvyslanec při EU Jan Kohout se naopak domnívá, že členské státy musí dostat možnost se ke směrnici vyslovit; upozornil, že 16 z 25 s podobou přijatou parlamentem nesouhlasí, už proto, že do poskytování služeb vnáší silný prvek nejistoty a riziko, že řada sporů skončí před Evropským soudním dvorem.

EP vyřadil ze zákona zásadu, že podniky mohou poskytovat služby v cizině podle svého domácího práva. Dal místním úřadům pravomoc, aby poskytování služeb zakázaly nebo omezily poukazem na řadu okolností. Směrnice se stala symbolem obav starých zemí ze "sociálního dumpingu" přicházejícího z nových států.

Návrh zákona se týká široké škály služeb, od stavebních prací přes čištění oděvů, či pečovatelské služby až po překladatele. Řada z nich byla však v EP z jejího dosahu vyřazena, což se liberálnějším vládám včetně české také nelíbí. Tlak se nyní soustřeďuje na Evropskou komisi, než předloží v dubnu novou verzi. Pak svedou o text bitvu členské státy, než se vrátí do EP ke druhému čtení.

Na summitu půjde konkrétně o to, zda usnesení výslovně zmíní záměr EK předložit nový návrh "široce založený na prvním čtení v EP", nebo zda dá pro další debatu méně zřetelný návod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK