Americké akcie dopoledne na Wall Street rostly

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne na newyorské burze rostly díky dohodě koncernů General Motors a Delphi s odbory. Zájem o akcie technologických firem byl ale slabší kvůli plánu softwarového gigantu Microsoft odložit termín, kdy půjde jeho nový operační systém do prodeje.

Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet nejsilnějších titulů burzy na Wall Street, v poledne newyorského času posílil o půl procenta na 11.292,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o nepatrných 0,05 procenta na 2293,2 bodu.

General Motors a její bývalá dceřiná firma Delphi uzavřely dohodu o snižování nákladů s odborovým svazem UAW a nabídnou více než 125.000 zaměstnancům pobídky k předčasnému odchodu do důchodu. GM bude díky dohodě moci zrušit 30.000 pracovních míst do roku 2008 a pomůže také odvrátit hrozbu stávky v největším americkém dodavateli autodílů Delphi. Akcie GM díky tomu vzrostly o dvě procenta na 22,42 dolaru.

Emise Microsoftu klesla o 2,4 procenta na 27,06 dolaru, protože podnik oddálil spuštění nového operačního systému Windows Vista. Vedení firmy předpokládá, že Vista bude spotřebitelům dostupná nejdříve na začátku příštího roku, tedy až po Vánocích, které jsou pro podniky klíčovou prodejní sezonou.

Rozhodnutí dopadlo i na akcie počítačových výrobců Dell a Hewlett-Packard a na výrobce grafických čipů Nvidia. Nahoru šly proti tomu akcie společnosti Apple Computer, protože je pro ni rozhodnutí konkurenčního Microsoftu příznivou zprávou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK