HN: ODS nabízí živnostníkům rok daňových prázdnin

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Občanská demokratická strana navrhuje ve svém programu pro živnostníky roční daňové prázdniny. Drobní podnikatelé by si je mohli vybrat v kterémkoli roce volebního období. Od státu by však nedostali žádné dotace. Informují o tom Hospodářské noviny. Druhou daňovou výhodou, určenou živnostníkům, by bylo zrušení odpisů pro firmy s ročním obratem do 15 milionů korun. Program pod názvem "Živnostenská patnáctka" představí ODS dnes.

Živnostníci by jen kvůli daňovým prázdninám zaplatili podle Hospodářských novin na daních o čtvrtinu méně, než je tomu nyní. Společně se zrušením minimální daně by veřejné rozpočty za čtyři roky přišly zhruba o 29 miliard korun.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu ODS Martina Říma není úbytek dalších miliard ve státním pokladně velká cena za to, že ODS podpoří lidi, kteří jsou motorem ekonomiky. Drobní podnikatelé vytvářejí šedesát procent hrubého domácího produktu. ODS je v návrhu definuje jako firmy s obratem do 15 milionů korun ročně.

Říman je autorem celkem patnácti slibů, kterými chce jeho strana v červnových parlamentních volbách získat hlasy živnostníků, tedy asi jednoho milionu voličů. Drtivá většina návrhů ruší kroky, které zavedly v minulých letech převážně sociálně demokratické vlády.

Z obchodů by tak podle představ ODS měly opět zmizet registrační pokladny, živnostníci by nemuseli odvádět minimální daň nebo platit nemocenské dávky svým zaměstnancům. Říman také plánuje opětovnou legalizaci takzvaného švarcsystému a omezení moci odborových organizací v malých firmách.

Pro ODS bude obtížné takové návrhy prosadit, poznamenávají Hospodářské noviny. Záleží, jak silná vyjde z voleb a s kým bude případně sestavovat vládu. Na podpoře živnostníků se shodne především s KDU-ČSL. "My jsme registrační pokladny sice podpořili, ale nebudeme mít nic proti jejich zrušení," řekl deníku její mluvčí Ondřej Jakob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK