NBS: Slovenský plán přijetí eura by se po volbách neměl měnit

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. března (ČTK) - Slovenský plán pro přijetí eura by se po červnových všeobecných volbách neměl měnit, protože hlavní politické strany s rychlým vstupem do eurozóny zjevně souhlasí. Uvedl to dnes guvernér slovenské centrální banky Ivan Šramko.

Společný program konvergence kabinetu a centrální banky říká, že Slovensko přijme euro v roce 2009 poté, co splní všechna vstupní kritéria v roce 2007. Šramko řekl tiskové agentuře TASR v Košicích, že v této věci je na Slovensku dlouhodobá shoda.

Je to podle něj vidět nejen ve vládních rozhodnutích, ale i v parlamentních diskusích. O žádných větších překážkách přitom Šramko neslyšel ani od opozice.

Mezi čtveřicí středoevropských uchazečů o členství v eurozóně se Slovensko dostalo do čela. Nepředpokládá se, že by Polsko, Maďarsko a Česká republika přijaly euro před rokem 2010.

Vláda Mikuláše Dzurindy přijala řadu ekonomických reforem, které snížily fiskální deficit, přilákaly zahraniční investice a pomohly hospodářskému růstu dostat se na rekordní úrovně.

Vláda pravého středu přesto může v předčasných červnových volbách přijít o moc, protože si vládní strany vedou v průzkumech veřejného mínění hůře než největší opoziční strana Směr-sociální demokracie, napsala agentura Reuters. Na předčasných volbách se strany domluvily po odchodu křesťanských demokratů (KDH) z vládní koalice.

Česká vláda zatím hodlá přijmout euro v roce 2010, někteří ekonomové ale odhadují spíše pozdější termín. Podrobný plán přijetí eura by měl kabinet připravit do konce tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK