IDC: Tržby za IT v ČR loni poprvé překročily tři miliardy dolarů

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Český trh informačních technologií loni zaznamenal růst o 8,6 procenta a poprvé překročil hranici tří miliard dolarů, tedy zhruba 70 miliard korun. Na konferenci o počítačové bezpečnosti to uvedla analytická společnost IDC. Letos by měla útrata lidí a firem za IT v tuzemsku růst o 10,5 procenta.

Loňský růst byl o více než šest procentních bodů nižší než v roce 2004, což podle IDC dokládá rostoucí vyspělost trhu. "Český trh IT patří k nejrozvinutějším ve střední Evropě, a v souladu s tím se poptávka již nějakou dobu přesouvá od hardwaru ke službám," uvedl viceprezident IDC CEMA Steven Frantzen.

Podíl prodeje hardwaru na celkových tržbách v oboru loni dosáhl 43 procent, zatímco v roce 2001 to bylo 47 procent, přesto tržby loni rostly. "Notebooky již nyní generují větší příjmy než desktopy a za rok či dva budou tvořit i většinu prodejů," míní analytik IDC Tomáš Oupický. Řada firem podle něj nyní nahrazuje desktopy mobilními PC a uživatelé, kteří si kupují první počítač, často volí právě notebook.

Na rozdíl od hardwaru podíl trhu IT služeb od roku 2001 vzrostl ze 34,5 na 40 procent. Největší skupinu tvoří implementační služby, ale nejrychleji rostly služby související s řízením provozu.

Nejmenší, ale nejrychleji rostoucí částí trhu je v tuzemsku balený software, tedy programy, které se prodávají v běžné obchodní síti. Jeho podíl se na celkových výdajích zvýšil na 20,5 z 18,3 procenta. Nejvíce v této oblasti utrácely malé a střední podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK