Microsoft před spuštěním nových Windows zásadně mění strategii

23.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle/Redmond (USA) 23. března (ČTK) - Americká společnost Microsoft zásadně změní fungování své hlavní součásti Platforms & Services Division (PSD), pod kterou patří i výroba a marketink operačního systému Windows. Podnik se k tomuto kroku rozhodl před plánovaným spuštěním nového systému Windows Vista, který bude první významnou změnou tohoto produktu od roku 2000.

Prodej operačního systému Windows se na celkových tržbách podniku podílí zdaleka největší měrou. Microsoft v tiskové zprávě uvedl, že vývoj programu Windows a Windows Live nově povede Steven Sinofsky, jehož úkolem bude dohlížet na budoucí verze systému Windows a zkombinovat produkty firmy tak, aby vytvářely větší hodnotu pro zákazníky.

Divize PSD bude nově rozdělena do osmi skupin. Některé skupiny, které ji budou tvořit, už existují, jiné teprve vzniknou. Divize Windows a Windows Live, kterou povede Sinofsky, bude jednou z těchto osmi skupin. Ostatní skupiny se zaměří na jádro operačního systému, on-line produkty pro firmy, anebo na vývoj nástrojů pro servery.

Microsoft v úterý oznámil, že odstupuje od svého původního záměru uvést nový operační systém Windows Vista na trh v druhé polovině letošního roku. Systém by sice měl být v listopadu dostupný pro podniky, ale spotřebitelé si ho budou moci koupit zřejmě až začátkem příštího roku.

Dnešním sdělením se tak potvrzují spekulace, podle nichž je odklad uvedení nového systému na trh předzvěstí personálního přetřesu a dalších zásadních změn ve fungování hlavně divize Microsoftu. V jejím rámci funguje i služba MSN.

Současný prezident divize PSD Jim Allchin podle dřívějšího oznámení příští rok odejde do důchodu. Do té doby ale bude společně s druhým prezidentem Kevinem Johnsonem pokračovat v řízení divize a dohlížet na dokončení nového systému Windows Vista.

Sinofsky nyní vede skupinu, která má na starosti vývoj kancelářských programů Office. Ty jsou po systému Windows druhým nejvýznamnějším zdrojem příjmů pro celý Microsoft. Sinofsky má pověst přísného manažera, který má bohaté zkušenosti s vedením rozsáhlých softwarových projektů.

Vzhledem k tomu, že většina prací na systému Vista už je dokončena, Sinofsky se podle pozorovatelů zřejmě rovnou zaměří na příští systém. Ten se pracovně označuje jako Blackcomb a zatím nebylo zveřejněno, kdy se objeví na trhu. Mezi zatím poslední verzí Windows, která se označuje jako XP, a Vistou, bude časový odstup téměř šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK