Koruna mírně oslabila na 28,72 Kč/EUR a 24 Kč/USD

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Česká měna dnes pokračuje v mírném oslabování. Vůči euru poklesla až na 28,75 Kč/EUR, poté však o tři haléře korigovala. Na trhu nejsou žádné důležité informace, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna rovněž ztrácela a překonala hranici 24 Kč/USD.

Do večera by koruna podle Vlka mohla mírně posílit pod 28,70 Kč/EUR. Na zprávu, že by příští týden mohla být podepsána smlouva mezi ČR a automobilkou Hyundai, zatím nereagovala. Po definitivním podpisu by však určité posílení nastat mohlo, odhadl Vlk.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu nyní právníci Hyundai v Česku dolaďují poslední detaily memoranda o investici v ČR. Do výstavby nové továrny by Hyundai měla v Nošovicích v Moravskoslezském kraji investovat zhruba miliardu eur (28 miliard korun).

Koruna ve čtvrtek výrazně nereagovala na prohlášení viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera, že centrální banka může snížit úrokové sazby. Podle něj budou investoři ze snížení "velmi překvapeni" tak, jako byli překvapeni v únoru, když banka sazby nesnížila. Většina ekonomů tehdy očekávala pokles o čtvrt bodu. I přes toto prohlášení analytici přepokládají, že ČNB ponechá sazby beze změny i v březnu.

Vůči dolaru by se dnes kurz koruny mohl zklidnit. Ve čtvrtek koruna prudce oslabila téměř o 30 haléřů, a to kvůli posílení americké měny na světových trzích. Dnes se však zdá, že se dolar začíná stabilizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK