Soud zrušil exekuci na ÚZSVM

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. března (ČTK) - Exekuce na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) byla obvodním soudem pro Prahu 10 zastavena. Sdělila to mluvčí úřadu Izabela Filová. "Pro úřad to znamená, že může pokračovat ve všech svých agendách a činnostech, které dosud vykonával," řekla Filová. Úřad tak může disponovat i s méně důležitými pozemky připravovanými pro investici automobilky Hyundai.

Exekuci na ÚZSVM uvalil soud 17. března na základě případu z roku 1994. Tehdy nařídil soud nejmenované fyzické osobě zaplatit České spořitelně (ČS) dlužnou částku 5,7 milionu korun. Dlužník však v roce 2000 zemřel a Česká spořitelna postoupila pohledávku jiné společnosti. ÚZSVM se stal následně v tomto případě univerzálním právním nástupcem, jelikož dlužník neměl dědice. Společnost, na kterou ČS pohledávku převedla, nárokovala částku na státu zastoupeném ÚZSVM.

ÚZSVM vznikl v roce 2002 a zastupuje stát v majetkových sporech před soudy, či správními orgány a zpracovává právní stanoviska. Úřad rovněž převzal státní majetek po zaniklých okresních úřadech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK