Hyundai pomohl koruně k růstu na 28,68 Kč/EUR

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Česká měna během dne vymazala většinu ztrát a posílila. Koruně pomohla zpráva o připravovaném podpisu smlouvy o investici automobilky Hyundai. Vůči euru koruna posílila o čtyři haléře a v 16:30 se pohybovala na úrovni 28,68 Kč/EUR. Proti dolaru posílila o 13 haléřů na 23,87 Kč/USD. Vyplývá to z informací Patria Online.

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu by měla být příští týden podepsána smlouva s jihokorejskou automobilkou Hyundai o její investici v ČR. Právníci Hyundai nyní v ČR dolaďují poslední detaily memoranda o obří investici automobilky v Česku.

"Ačkoli se jedná pro korunu o velmi pozitivní zprávu, posílila česká měna jen mírně, protože investoři již do kurzu z velké části investici započetli," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Podle Petra Sklenáře z Atlantik FT by investice automobilky Hyundai mohla mít na korunu v krátkodobém horizontu posilující vliv až deset až 20 haléřů. Bude ovšem záležet na celkovém sentimentu v regionu. V dlouhodobém horizontu by rostoucí kurz koruny mohl být podle něj podpořen růstem exportu. "Bude to spíš další kamínek do mozaiky než zásadní průlomová změna," dodal.

Důležitými zprávami pro další vývoj kurzu koruny budou podle Pikory i informace o odtoku dividend z ČR. "Čím více peněz bude odtékat, tím více to bude brzdit korunu v posílení. Přesto se posílení koruny k euru zastavit nepodaří," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK