Americké akcie zpevňují, pomáhá jim výhled úrokových sazeb

24.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly a trh čerpal optimismus především z výhledu na další vývoj úrokových sazeb v USA. Pomohla také emise společnosti Google, na kterou má příznivý vliv zpráva o chystaném zařazení do klíčového indexu S&P 500.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem úrovně 11.304 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst 0,3 procenta. Index S&P 500 byl vyšší o 0,2 procenta a nacházel se blízko 1304 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq přidal půl procenta na 2311 bodů.

Akciový trh nabral optimismus po zprávě, že prodej nových domů v USA v únoru klesl o 10,5 procenta, což je nejhlubší propad téměř za devět let. Pokud by prodej pokračoval stejným tempem, za celý rok by se prodalo 1,08 milionu nových domů. Pokles je výraznější, než čekali analytici.

"Přesně toto centrální banka chce. Oni chtějí, aby trh bydlení ochladl," řekl ke statistice hlavní ekonom finanční společnosti Eaton Vance Management Robert Macintosh. Centrální banka je podle něj už blízko bodu, kdy zvyšování sazeb zastaví.

Statistika o prodeji domů má zásadní vliv na očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb v USA. Ekonomové předpokládají, že centrální banka zvýší základní úrok ještě ve dvou krocích na pět procent. Nyní je základní sazba na 4,5 procenta a nejbližší zasedání výboru centrální banky je příští týden.

Značný zájem investoři projevovali o akcie internetové společnosti Google, které zpevnily asi o osm procent a dostaly se k hranici 370 dolarů. Akcie se v indexu S&P 500 objeví 31. března, kdy z něj naopak budou vyřazeny cenné papíry společnosti Burlington Resources. Důvodem je splynutí tohoto podniku s firmou ConocoPhillips.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK