Seznam.cz chce podat žalobu na Novu kvůli reportáži

08.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Největší internetový portál v Česku Seznam.cz chce podat žalobu na nejsledovanější domácí televizi Nova kvůli reportáži, již stanice odvysílala ve své páteční zpravodajské relaci. Řekl to předseda představenstva internetové firmy Ivo Lukačovič. Nova informovala, že databázi Seznamu částečně vykradl počítačový pirát, a získal tak uživatelská jména a hesla do e-mailových schránek několika desítek lidí. Podle Lukačoviče je toto tvrzení lživé, firma proto chce bránit své jméno. Vyjádření TV Nova se zjišťuje.

Podle Lukačoviče firma za svou značku získala několik ocenění a její e-mailové služby využívají tři miliony klientů, případná škoda na dobré pověsti společnosti by proto mohla dosáhnout až stovek milionů korun. Žalobu začne firma připravovat v pondělí, zároveň podá na televizní stanici trestní oznámení.

"Někdo na internetu zveřejnil pár desítek hesel k e-mailovým schránkám na Seznamu. TV Nova z toho udělala reportáž, ve které tvrdí, že nás napadl neznámý hacker. Toto tvrzení je lež. Žádný hacker nás nenapadl a žádnou DB hesel nám nikdo nevykradl. Reportáž TV Nova navíc s největší pravděpodobností obsahuje rozhovor s údajně postiženou uživatelkou. Ta však vůbec postižena nebyla a celý rozhovor je smyšlený," uvedl Lukačovič na své internetové stránce.

Podle něj mladík, který zveřejnil hesla a přihlašovací jména na internetu, údaje získal tak, že pomocí speciálního programu "odposlouchával" provoz na lokální síti. Databáze Seznamu ale vykradena nebyla, uvedl Lukačovič. Podle něj tak bylo poškozeno zhruba osm lidí. Případ nyní vyšetřuje policie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK