MfD: Finanční úřady budou radit s daněmi

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Čeští podnikatelé se zřejmě budou moci od příštího roku častěji obracet na finanční úřady s žádostí o radu, jak se vypořádat s daňovým přiznáním. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Náměstkyně ministra financí Dana Trezziová deníku řekla, že ministerstvo chce rozšířit takzvanou editační povinnost o pět dalších okruhů.

Od letošního roku se možnost dotázat se berních úředníků týká jen stanovení převodních cen, píše MfD. Od ledna by se firmy mohly ptát například také na to, jakou sazbu daně z přidané hodnoty uplatnit na prodej či služby. Dále si budou moci nechat poradit třeba při účtování výdajů na vědu a výzkum i nákladů obecně.

Finanční úřad bude mít na sepsání závazné rady maximálně půl roku. V případě zvlášť složitého případu si ji bude moci prodloužit. Za rozhodné slovo budou firmy platit od 10 do 50 tisíc korun podle složitosti, píše MfD.

Deník má k dispozici materiál, v němž samo ministerstvo přiznává, že možnost závazné rady mají mít podnikatelé kvůli nepřehlednosti českých zákonů.

Podnikatelé rozšíření editační povinnosti vítají, ale byli by raději, kdyby tomu tak bylo u všech daní. "Jen vybrané okruhy nestačí," řekl MfD předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Ministerstvo se však možnosti dotázat se na všechno, co je týká daní, brání, protože se obává, že by pak úředníci nedělali nic jiného než zkoumali rozličné případy a odpovídali podnikatelům na dotazy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK