Americké akcie vzrostly díky zprávě centrální banky

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. dubna (ČTK) - Akcie amerických firem v úterý vzrostly díky zprávě centrální banky z posledního rozhodování o úrokových sazbách. Fed ve zprávě uvedl, že je zvyšování úroků v USA u konce a akcie si díky tomu připsaly největší zisky od začátku roku. Akcie ropných firem šly nahoru proto, že ropa dosáhla nového historického maxima nad 71 dolary za barel.

Dow Jonesův index vyskočil o 194,99 bodu na 11.268,77 bodu, tedy o 1,76 procenta. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 1,95 procenta na 2356,14 bodu, připsal si 44,98 bodu. K růstu akcií pomohly také příznivé firemní výsledky za první čtvrtletí a zpráva o mírné inflaci výrobních cen za březen.

Zprávu Fedu přijal akciový trh "tak, jako by nic lepšího nikdy neslyšel," řekl šéf akciových obchodů ze společnosti Morgan Keegan & Co. Připomněl, že se na trhu vědělo o blížícím se konci zvyšování úrokových sazeb, ale že to obchodníci potřebovali vidět černé na bílém.

Ceny ropy vzrostly kvůli konfliktu mezi Íránem a Západem kvůli obohacování uranu. Írán je čtvrtý největší vývozce ropy na světě a na trhu přetrvávají obavy, že by mohl export omezit. Cena americké ropy se zvýšila o 95 centů na 71,35 dolaru za barel; maximum dne bylo 71,60 dolaru, což je nejvyšší úroveň od roku 1983, kdy se s tímto kontraktem začalo v New Yorku obchodovat.

Dolar po zprávě Fedu oslabil, protože by vyšší úroky v USA znamenaly vyšší výnosnost dolarových aktiv. Kurz eura se zvýšil o 0,6 procenta na 1,2328 USD a dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,4 procenta na 117,26 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK