Dolar dále klesá, koruna zpevnila na 23,10 Kč/USD

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Americká měna pokračuje na světových trzích v propadu, takže koruna k ní ve středu dále posílila na 23,10 Kč/USD, kde byla po 11:00. Domácí měna je tak k dolaru nyní nejsilnější za posledních 12 měsíců. Vůči euru stojí česká měna dopoledne bez většího pohybu okolo 28,53 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí zprávy dnes chybí, a tak se koruna pohybuje v duchu celého regionu," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Pozitivním faktorem pro střední Evropu je podle jeho slov oslabující dolar. Dnes nejvíce posilují polský zlotý se slovenskou korunou.

Americká měna dnes nabrala další ztráty a klesla vůči euru už na 1,2355 USD/EUR. "Nepříznivé klima pro americkou měnu způsobené zhoršenou bezpečnostní situací v Íránu ještě podpořil úterní zápis z jednání americké centrální banky Fed," upozornil Vlk. Podle většiny členů měnového výboru Fed je úroveň sazeb už skoro dostatečná pro kontrolu inflace.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna totiž pomáhá snižovat nynější vysoké ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce, kteří za zboží dostávají dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK