MMF: Střední Evropa zrychlí růst na 4,6 pct; ČR druhá nejlepší

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. dubna (ČTK) - Ekonomika zemí střední Evropy letos poroste tempem 4,6 procenta, a dále tak zrychlí z loňských 4,1 procenta. Ve zprávě nazvané Světový ekonomický výhled to oznámil Mezinárodní měnový fond, který zahajuje jarní zasedání ve Washingtonu. Růst české ekonomiky bude druhý nejvyšší v rámci regionu.

Tempo růstu v České republice se letos podle ekonomů MMF sníží z loňských šesti procent zhruba na 5,5 procenta. Lépe si povede pouze Slovensko, kde bude růst činit 6,3 procenta, a zrychlí tak z šesti procent, kde byl v roce 2005.

Všechny mladé ekonomiky v Evropě, tedy i s Tureckem, letos porostou tempem 5,3 procenta proti růstu 5,4 procenta loni. Pokud by se nebralo v úvahu Turecko, růst by zrychlil na pět z 4,5 procenta. Nejrychlejší tempo budou mít nadále pobaltské země, které jako celek vzrostou o 7,5 procenta. Proti roku 2005 to ale bude zpomalení.

"Na mladých trzích v Evropě se růst HDP z výjimečných úrovní roku 2004 loni snížil na 5,4 procenta. V roce 2006 by se měl zdržet v blízkosti těchto hodnot, převážně díky obecně silné domácí poptávce, a to přesto, že se zde zvyšují kurzy národních měn," uvedl měnový fond.

MMF ale varuje, že v některých částech Evropy hrozí riziko přehřátí ekonomiky, což se týká pobaltských zemí a některých ekonomik na jihu Evropy. Další růst tedy bude záviset hlavně na situaci v eurozóně, což je pro střední a východní Evropu důležitý obchodní partner, a na snižování vysokých deficitů veřejných financí.

"Především v České republice a Polsku má deficit klesající trend, vysoký je ale nadále v Pobaltí, v Maďarsku a v poslední době rovněž na Slovensku," sdělil fond.

Růst české ekonomiky zajišťuje především export, což je výsledek dřívějších velkých investic zahraničních firem. Česká národní banka již přestala uvolňovat měnovou politiku, ale vzhledem k tomu, že výhled inflace je nadále příznivý, před dalším zvyšováním úrokových sazeb by měla vyčkat na více dat, doporučuje MMF.

Česká republika loni rostla spolu se Slovenskem nejrychleji ze všech středoevropských zemí, letos bude ale jediná, kde tempo růstu proti roku 2005 zpomalí. Všechny ostatní země v rámci střední Evropy budou pokračovat ve zvyšování tempa, avšak z nižších loňských hodnot, než měla ČR.

Vedle mladých ekonomik v Evropě bude v solidním růstu pokračovat i Latinská Amerika. Ta by si měla v letošním roce zachovat tempo růstu 4,3 procenta, které se příští rok sníží na 3,6 procenta. Nejsilnější růst bude mít Argentina, Venezuela a Chile, Mexiko zrychlí růst na 3,5 z loňských tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK