Koruna posílila vůči dolaru o dalších 13 haléřů na 23,11 Kč/USD

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Česká měna vůči dolaru posílila o 13 haléřů na 23,11 Kč/USD. K euru koruna stagnuje na úrovni 28,54 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory dolar během dne předvedl kotrmelec. Po zveřejnění zápisu z posledního jednání americké centrální banky začala měna prudce padat. Odpoledne se však díky příznivým údajům o americké inflaci vrátila k silnějším hodnotám, uvedl.

"Díky absenci čerstvých makroekonomických dat z regionu trh sledoval především eurodolarový trh," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Navíc podle Pikory slabý dolar nutil investory hledat alternativy, mezi které patří i středoevropské měny.

Podle Pikory bude další vývoj kurzu koruny záležet zejména na globálních trendech. Z tuzemské ekonomiky totiž nebudou zveřejněna v nejbližší době žádná významná data. "Očekáváme proto pro nejbližší dny stagnaci koruny kolem současných hodnot v intervalu 28,35 až 28,70 Kč/EUR," uvedl.

Dolar má podle Pikory šanci rovněž posilovat, až opadnou globální rizika. "Stále existuje velká pravděpodobnost, že úrokové sazby porostou v USA rychleji než v Evropě," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK