Cena ropy vystoupila na další rekord nad 73 dolarů za barel

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. dubna (ČTK) - Cena ropy se dál zvyšuje a během dneška pokořila další rekordní úroveň. Barel severomořské ropy Brent se vůbec poprvé prodával za více než 73 dolarů, převážně kvůli překvapivému úbytku zásob ropy v amerických skladech. Americká lehká ropa West Texas Intermediate stojí asi 71,55 USD.

Na růst cen má ale i vliv i geopolitická situace, tedy pokračující spor mezi Íránem a Západem. Na trhu sílí spekulace, že pokud Rada bezpečnosti OSN sáhne k sankcím vůči Íránu, plynulost zásobování z Perského zálivu to v každém případě ovlivní.

Cena ropy se dostala na nové rekordní hodnoty už v úterý, dnes ráno z nich ale začala zvolna sestupovat. Změna se dostavila pozdě odpoledne, kdy odbor amerického ministerstva energetiky vydal zprávu o stavu zásob. Ty se minulý týden snížily o 800.000 na 345,2 milionu barelů.

Pokles zásob surové ropy je velkým překvapením, protože analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali růst o 1,8 milionu barelů. Spojené státy mají nyní ropy nadbytek a její zásoby se zvolna zvyšovaly asi tři měsíce. Za posledních deset týdnů zásoby klesly jen dvakrát.

Mnohem horší situace ale panuje u zásob benzinu, které v USA klesají. To potvrdila i nová statistika, která za minulý týden ukázala pokles zásob o 5,4 milionu na 202,5 milionu barelů. Zatímco zásoby ropy jsou nejvyšší od roku 1998, zásoby benzinu klesly nejníže od loňského listopadu.

"Údaje ministerstva energetiky hovoří pro další silný růst," řekla hlavní analytička společnosti Société Générale Deborah Whiteová. Na riziko dalšího růstu cen ropy dnes upozornil i Mezinárodní měnový fond, podle něhož existuje asi 15procentní pravděpodobnost, že do poloviny roku se cena ropy zvýší na 80 dolarů za barel.

Využití kapacit rafinerií se minulý týden zvýšilo o 0,6 procentního bodu na 86,2 procenta, což je nad odhady analytiků. Americké rafinerie mají nyní problém se zvýšením produkce, protože přecházejí na přísnější ekologické normy. Ty počítají s postupným vyřazováním aditiva MTBE a zavedením etanolu jako efektivnější příměsi. Změna je ale časově náročnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK