Americké akcie mírně zpevňují, překážkou jsou data o inflaci

19.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování mírně zvyšovaly, ve výraznějším růstu jim ale bránila zpráva o vývoji inflace. Trh nyní získává podporu hlavně z příznivých výsledkových zpráv a firmy z indexu S&P 500 vykážou za první čtvrtletí už 16. čtvrtletní růst v řadě.

Ve 12:0 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 11.281 bodů a proti úternímu závěru byl vyšší o 0,11 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite vystoupil o 0,2 procenta na 2361 bodů, index S&P 500 ale zůstal prakticky beze změn blízko 1308 bodů.

Americké akcie v úterý zpevnily nejvýrazněji od začátku letošního roku, a zisky si tedy zatím drží navzdory známkám rostoucí inflace. Spotřebitelské ceny se v březnu v USA zvýšily o 0,4 procenta a pokud by se nebraly v úvahu kolísavé ceny potravin a energií, růst by činil 0,3 procenta. To byla pro analytiky překvapivá zpráva.

Dnes zveřejnily výsledky hospodaření americké firmy United Technologies nebo Coca-Cola a v obou případech se potvrdilo, že první čtvrtletí přinese akcionářům dobré zprávy. Příznivé vyhlídky tak může zhatit pouze další růst úrokových sazeb nad pětiprocentní hranici. V současné době je základní úrok v USA na 4,75 procenta.

"Příznivým argumentem je to, že výsledky firem jsou téměř ve všech případech velmi dobré. Negativním faktorem je však růst inflace mírně nad očekávání," řekl k situaci na trhu viceprezident společnosti Independence Investment John Forelli.

V úterý přispěl k silnému růstu trhu zápis z jednání měnového výboru americké centrální banky. Na něm se diskutovalo o možnosti další zvyšování sazeb prozatím přerušit. To by pro akcie znamenalo velkou vzpruhu, protože růst sazeb většinou znamená omezení růstu cen akcií. Vyšší úroky ale svědčí kurzu dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK