HN: Banky začnou soutěžit o dlužníky

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Mezi finančními ústavy se zřejmě brzy rozhoří další boj, který by měl vyústit ve zlevnění spotřebitelských úvěrů i hypoték, uvádějí dnešní Hospodářské noviny. Jedná se o to, že banky budou lidem nabízet, aby své staré dluhy u konkurence splatily novou, výhodnější půjčkou, píše list. Šanci na zlepšení úvěru budou mít ale jen dlužníci, kteří své půjčky splácejí.

Jako první začala takový úvěr nabízet jedna z nejmenších tuzemských bank, Bawag Bank, informují HN. "Reakce ostatních bank na sebe pravděpodobně nenechá dlouho čekat," řekl HN Michal Ruml z internetového serveru Finance.cz. V zahraničí je podle něj "přetahování" zadlužených klientů bank jiným ústavem obvyklou praxí a zahraniční majitelé tuzemských bank ji brzy přenesou i do Česka.

Bawag Bank na splacení stávajících půjček poskytuje spotřební úvěr až půl milionu korun s faktickým úročením kolem třinácti procent, což je méně, než dnes mnoho dlužníků platí.

HN podotýkají, že na konkurenčním boji bank a splátkových společností vydělají především lidé, kteří se mohou těšit na nižší úroky. "Celá řada jich dnes své spotřební úvěry splácí za podstatně horších podmínek," podotkl Ruml. Zájem by podle něj mohl přijít zejména od klientů některých splátkových společností či firem, které nabízejí "zaručeně výhodné úvěry".

Pro dlužníka, který má například tři úvěry u různých společností, navíc bude možnost nahradit je jediným výhodnějším úvěrem lákavá i kvůli větší jednoduchosti. Nebudou rovněž muset platit poplatky třem firmám, ale pouze jedné.

Experti i samotné banky upozorňují, že naději na výměnu úvěru za výhodnější budou mít jen poctiví dlužníci, kteří své dluhy bez problémů splácejí. Pokud by někdo chtěl novou půjčku jen proto, že nemá na zaplacení staré, u finančních ústavů neuspěje. Zájemce o půjčky si totiž banky pečlivě prověřují.

Zadlužení českých domácností v posledních letech rychle roste a ke konci února činilo zhruba 428 miliard korun. Zhruba 100 miliard Češi dluží na spotřebních úvěrech, dodávají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK