Nokia zvýšila čtvrtletní zisk o pětinu na více než miliardu eur

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 20. dubna (ČTK) - Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21 procent na 1,05 miliardy eur díky silné poptávce na rozvíjejících se trzích, jako je Čína. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její tržní podíl stoupl o jeden procentní bod na 35 procent.

Tržby finské společnosti se zvýšily téměř o 30 procent na 9,5 miliardy eur ze 7,4 miliardy před rokem. Zisk na akcii dosáhl 0,25 eura, takže překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 0,19 až 0,23 eura.

Společnost Nokia v prvním čtvrtletí zvýšila prodej mobilních telefonů o 40 procent na 75,1 milionu přístrojů. Její největší konkurent, americká firma Motorola přitom ve stejném období prodala pouze 46,1 milionu přístrojů, napsala agentura Reuters.

Nokia koncem minulého měsíce zvýšila odhad růstu celosvětového prodeje mobilních telefonů v letošním roce na minimálně 15 procent z původně předpokládaných deseti procent. Zlepšení prognózy zdůvodnila silným růstem počtu uživatelů mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK