EU vyzvala Gazprom, aby nevyhrožoval Evropě přesunem aktivit

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise vyzvala ruského výrobce a vývozce zemního plynu Gazprom, aby respektoval své obchodní závazky a aby nevyhrožoval Evropě diverzifikací své klientely, hlavně do Číny. Reagovala tak na varování Gazpromu, aby EU nebránila jeho aktivitám v Evropě, protože by pak mohl zaměřit své dodávky jinam.

"Evropská komise očekává, že všichni dodavatelé budou respektovat své obchodní závazky. Očekává to také od Gazpromu," řekl mluvčí komise. Vyložil, že trh s plynem se globalizuje a dodavatelé stejně jako zákazníci usilují o diverzifikaci. Ta by však neměla být využívána "k jiným účelům", prohlásil.

Gazprom v komuniké varoval unii, aby neomezovala jeho podnikatelské ambice v členských státech. Naznačil, že jinak soustředí své vývozy na Čínu a Spojené státy. "Nemělo by se zapomínat, že se aktivně seznamujeme s novými trhy, například v severní Americe a v Číně," píše se v prohlášení. "Není to náhoda - soutěž o energetické zdroje se stupňuje."

Mluvčí Gazpromu řekl listu Financial Times, že Evropa si musí uvědomit tyto nové možnosti firmy, jako rychle rostoucí čínský trh a americkou poptávku po zkapalněném plynu. "Pokud Evropská unie chce náš plyn, musí vzít v úvahu také naše zájmy," uvedl.

Evropské unii nejde o to ruskému gigantovi bránit v podnikání, uvedla EK, ale o zajištění rovných podmínek vzájemnosti na trhu. Její mluvčí podotkl, že evropské plynárenské společnosti chtějí také lepší přístup na ruský trh, k ruským zdrojům plynu a k plynovodům.

Chování Gazpromu je podle Financial Times reakcí na únik informací, že britská vláda hodlá změnit předpisy o slučování podniků, pokud by se Gazprom chtěl zmocnit místního plynárenského podniku Centrica. Odráží také nedávnou dohodu mezi Ruskem a Čínou o dodávkách plynu do Číny z nalezišť v západní Sibiři, odkup proudí plyn také do Evropy. Vzhledem k tomu, že těžba v posledních pěti letech neroste, způsobí dodávky do Číny pokles objemů pro Evropu, uvedl list.

Evropská unie závisí na dodávkách od Gazpromu asi z jedné čtvrtiny. V zemích jako Francie, Německo nebo Itálie představuje ruský plyn třetinu spotřeby. Česká republika odebírá ročně z Ruska zhruba tři čtvrtiny ze své spotřeby plynu.

Gazprom si je vědom svého silného postavení a snaží se ho využít. Nemá zároveň nikterak v úmyslu se na ruském území dělit se zahraničními firmami. Jeho generální ředitel Alexej Miller v prohlášení potvrdil vyhrůžky, zároveň však řekl, že firma splní všechny existující kontrakty.

Spor mezi Ruskem a Ukrajinou o ceny plynu letos v lednu způsobil, že dodávky do EU poklesly dočasně až o 40 procent. Tento incident EU vylekal, přiměl ji rychleji uvažovat o diverzifikaci zdrojů a o vytváření povinných zásob plynu, podobně jako je tomu u ropy.

Podle nedávného strategického výhledu Evropské komise by dovoz ropy a plynu do unie měl vzrůst do roku 2030 o 50-70 procent. Celosvětová spotřeba se ve stejné době zvýší o 100 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK