Na internetu jsou nabídky obejít povinnost zaměstnat postižené

20.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Některé firmy na internetu středním a velkým podnikům nabízejí, že za ně vyřeší povinnost zaměstnávat zdravotně postižené. Zajistí jim totiž takzvané náhradní plnění i bez toho, aby podniky musely nakoupit výrobky od handicapovaných. Své vlastní produkty jim dodají prostřednictvím chráněné dílny. I některé dílny na webu slibují, že zájemcům na nákup zboží běžných firem poskytnou potřebné potvrzení.

Tuto praxi kritizovala Národní rada zdravotně postižených ČR. Její předseda Václav Krása ji označil za obcházení zákona. Stát podle něj přichází o velké částky. Ve skutečnosti by tak prý měly firmy nad 25 zaměstnanců, kde musí čtyři procenta pracovníků tvořit postižení, zaplatit státu za nevytvoření místa pro osobu s handicapem 2,5 průměrné mzdy. Pokud podniky postižené nepřijmou, mohou odebrat i jejich výrobky a služby za sedminásobek průměrné mzdy za každé místo.

Své výrobky přes chráněné dílny, kde nejméně polovinu zaměstnanců musí tvořit postižení, prodávají například některé firmy s papírem a kancelářskými potřebami. Jedna dílna se sídlem v Plzni na internetu píše, že se již v roce 2004 stala partnerem takové společnosti. "Je možno odebírat úplný sortiment zboží společnosti formou náhradního plnění," uvedla dílna na internetu. Sama vše jen papírově vyřídí a odběr "výrobků a služeb od postižených" potvrdí. Dílna připomíná, že veškeré dodávky a záruky leží na papírenské společnosti.

"Ve spolupráci s výrobním družstvem invalidů Vám nabízíme možnost dodat zboží v rámci náhradního plnění podle zákona," uvedla na svých webových stránkách další společnost, která poskytuje výpočetní a kancelářskou techniku i spotřební zboží a software. Postup při prodeji je naprosto shodný s běžným prodejem, stejně tak i záruky a servisní podmínky platí bez rozdílu, ujišťuje společnost na internetu.

Podle informací rady by až polovina chráněných dílen mohla fungovat jen jako zprostředkovatelské společnosti. Podle Krásy tato praxe připravuje nejen stát o peníze, ale hlavně nepřináší pracovní příležitosti postiženým. Firmy svým postupem ale zákon neporušují.

Podle mluvčí ministerstva práce Kateřiny Beránkové návrh zákona ukládal podnikům nakupovat výrobky a služby od přímého výrobce či poskytovatele. Při projednávání normy ale tato formulace zmizela, dodala mluvčí. Podle ministerského výkladu je možné v náhradním plnění získat zboží podle počtu postižených zaměstnanců dodavatele.

Pokud firmy dodávají zboží přes chráněnou dílnu, nemusejí se o množství a počty starat. "Je to dlouhodobý problém. Koncem května bude pokračovat jednání se zástupci zaměstnavatelů postižených. Budeme se snažit hledat lepší řešení," řekla mluvčí. Podle rady by řešením byl nový výklad či novela zákona. Normu by bylo možné měnit až po volbách.

Náhradní plnění nabízejí na internetu i další firmy. Přestože poskytují rozsáhlé informace o způsobu svého vedení, o počtu svých postižených pracovníků se nezmiňují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK