MfD: Ekonomika je stále závislejší na dělnících ze zahraničí

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Česká ekonomika je stále závislejší na dělnících ze zahraničí. Jen od loňského března přibylo 30.000 legálních zahraničních zaměstnanců. Dohromady je jich v ČR 150.000, informuje Mladá fronta Dnes.

Cizinců však v tuzemsku pracuje ještě více, protože dalších bezmála 70.000 má živnostenský list, desítky tisíc jsou v Česku načerno. Přesnější počty však žádný úřad nesleduje, píše MfD. Lidé ze zahraničí dostávají většinou místa ve výrobě, na stavbě nebo pomocné práce.

Legálních zaměstnanců ze zahraničí přibývá podstatně rychleji, než klesá nezaměstnanost. "Je to jen o ochotě pracovat za nižší mzdu. A štědrý sociální systém ji příliš nezvyšuje," řekl deníku analytik David Navrátil z České spořitelny.

Z cizinců těží celá ekonomika. Na pronájmech bytů a domů vydělávají jejich majitelé, část příjmu tu cizinci utratí. Na druhou stranu zahraniční dělníci, kteří jsou na dlouhou dobu odtrženi od domova, mnohde způsobují i potíže a zvyšují kriminalitu, poznamenává MfD.

Nárůst počtu cizích dělníků s obavami sledují také odboráři. "I když by měli dostávat stejně jako Češi, neděje se tak. Hlavně agenturní zaměstnanci dostávají mnohem méně, ale pro lidi z Východu je to stále dost," řekl MfD Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů. Cizinci si často nevydělají více než sedm tisíc měsíčně, dodává deník.

Nabídka levnějších pracovníků z ciziny vedle podle odborářů také k tomu, že podniky nechtějí příliš zvyšovat platy. "Bez cizinců by tu byl rozhodně větší tlak na růst mezd, což by mohlo vést k tomu, že řada firem by tu nepodnikala v takové míře jako dosud," uvedl v MfD ekonom Pavel Šobíšek z HVB Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK