Japonské akcie v pátek posílily díky nadějím na vysoké zisky

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. dubna (ČTK) - Japonské akcie během pátečního obchodování posílily díky nadějím na vysoké zisky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,50 procenta na 17.403,96 bodu. Širší index Topix se zvýšil o 0,49 procenta na 1756,40 bodu.

Výrobce spotřební elektroniky Sony posílil o 3,5 procenta. Zaznamenal tak již čtvrtý nárůst za sebou, protože plán společnosti na zdvojnásobení dodávek televizorů s obrazovkou z tekutých krystalů podpořil vyhlídky na vysoké zisky.

Firmy působící v oblasti mobilních telefonů rostly poté, co největší světový výrobce mobilů Nokia ohlásil překvapivě vysoké čtvrtletní tržby i zisk. Automobilový sektor těžil z příznivého hodnocení investiční banky JP Morgan. Největší japonský výrobce automobilů Toyota Motor posílil o 2,7 procenta a menší konkurent Honda Motor dokonce o 4,6 procenta.

Na devizovém trhu zůstal dolar bez výraznějších změn poté, co ve čtvrtek výrazně oživil díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států a vlně prodejů na trhu se zlatem. V závěru obchodování v Tokiu euro vůči dolaru nepatrně oslabilo na 1,2305 USD. Ve středu se přitom vyšplhalo až na sedmiměsíční maximum 1,2395 USD, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK