Ceny ropy klesly z rekordů pod 73 dolarů za barel

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 21. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o tři čtvrtě dolaru díky tomu, že si obchodníci z trhu odnášeli po předchozích rekordních cenách zisky. Ceny se ale stále drží nad 72 dolary za barel kvůli přetrvávající nejistotě kolem íránského jaderného programu a obavám z výpadků zásobování ropného trhu.

Cena severomořské ropy Brent se dnes v Asii snížila o 74 centů na 72,44 dolaru za barel. Americká lehká ropa zlevnila o 74 centů na 72,95 USD poté, co se nový měsíční kontrakt dotkl maxima 73,50 dolaru. Květnový kontrakt vypršel a skončil obchodování na ceně 71,95 dolaru.

"Obchodníci i investoři podlehli pokušení vybrat zisky z cen různých komodit, které si připsaly značné zisky," uvedl David Thurtell z Commonwealth Bank of Australia. Do prodejních tlaků se dnes dostalo také zlato a akcie těžebních, ocelářských a ropných společností i firem z blízkých oborů.

Obavy z výpadků v zásobování trhu polevily díky záměrům společnosti Royal Dutch Shell. Koncern oznámil, že proti původnímu plánu obnoví dříve těžbu ropy a plynu v Mexickém zálivu, kterou byl nucen zastavit loni kvůli hurikánu Katrina.

Zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden mírně snížily, ale jsou blízko osmiletého maxima. Ceny ve čtvrtek rostly kvůli většímu poklesu rezerv benzinu, než se očekávalo. Nyní je v USA benzinu asi o pět procent méně než před rokem.

Ceny drží nahoře slovní válka mezi Íránem a Západem. Teherán se rozhodl, že bude pokračovat v obohacování uranu, a ropný trh se bojí, že by spor mohl přerušit vývoz ropy z Íránu. Země je přitom čtvrtý největší vývozce ropy na světě, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK