Koruna dnes mírně posílila na 28,39 Kč/EUR

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Česká měna během dne posílila o několik haléřů na 28,39 Kč/EUR. Vůči dolaru si nadále udržela svou pozici a odpoledne stála na 23,05 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance nepřicházejí z domova žádné zásadní zprávy, které by s kurzem koruny vůči euru výrazně zahýbaly, a nových informací se patrně měna nedočká ani do konce měsíce. "Rovněž v zahraničí česká měna nenachází velkou inspiraci, protože okolní měny se vyvíjejí smíšeně," dodala Šichtařová. Česká koruna tak bude podle analytičky v příštích dnech ze setrvačnosti mírně posilovat až k 28,30 Kč/EUR.

"Dolar je nyní k euru nejslabší od září 2005," uvedla Šichtařová k dlouhodobému oslabování americké měny. Na drobné investory dnes zapůsobila čtvrteční zpráva švédské centrální banky o snížení váhy dolaru o 17 procent a ti se začali americké měny zbavovat. Podle Šichtařové však nakonec rozhodne chování velkých investorů, kteří nepodléhají tak snadno panice a naopak uvítají příležitost k nákupu levného dolaru. "Z dlouhodobé perspektivy se přikláním spíše ke skupině vytrvalých velkých investorů, což by znamenalo, že dolar skončí rok 2006 silnější k euru i koruně, než jej zahájil," domnívá se Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK