Federace strojvůdců pohrozila kvůli zákoníku neomezenou stávkou

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Federace strojvůdců pohrozila neomezenou stávkou, pokud by v novém zákoníku práce zůstalo ustanovení o odborovém vyjednávání. Informoval o tom mluvčí federace Libor Poláček. Sociální demokraté dnes spolu komunisty přehlasovali ve sněmovně veto Senátu a pracovní kodex znovu schválili, o normě bude rozhodovat prezident. Strojvůdci kvůli zákoníku nedávno půl hodiny stávkovali. Podle odhadů protest zasáhl pět procent vlakových spojů.

"Pokud nedojde k nápravě (v zákoníku), přistoupíme k dalším nátlakovým a protestním akcím. Příští stávka už nebude výstražná, ale časově neomezená!" uvedl Poláček.

Federace strojvůdců nesouhlasí s tím, aby zaměstnavatelé mohli vyjednávat jen s nejsilnější odborovou organizací, pokud se zástupci zaměstnanců mezi sebou nedohodnou. Podle ní je toto ustanovení diskriminační a protiústavní. Stejný názor mají i další menší odborové a profesní organizace. Nejsilnější odborovou organizací na železnici je Odborové sdružení železničářů.

Federace se chystá obrátit na prezidenta Václava Klause a požádat ho o to, aby zákoník nepodepsal. Dalším možným krokem je podle Poláčka podání ústavní stížnosti.

Federace dnes kritizovala přístup premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Podle Poláčka ho odboráři žádali o schůzku a poslali mu tři dopisy. "Do dnešního dne však na náš apel jakkoli nezareagoval," uvedl mluvčí. Podotkl, že přitom právě předseda vlády prý při nedávné stávce strojvůdců prohlásil, že je škoda, že za ním strojvůdci nepřišli dřív a o problému ho neinformovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK