MMF vyzval asijské země k vyšší pružnosti kurzu, plánuje reformy

23.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. dubna (ČTK) - Mezinárodní finanční a měnový výbor (IMFC), řídící orgán Mezinárodního měnového fondu, vyzval v komuniké asijské ekonomiky k vyšší pružnosti směnného kurzu. Členské země MMF také souhlasily s tím, že je třeba tuto 61 let starou instituci reformovat, aby bylo možno lépe předcházet krizím či se s nimi lépe vyrovnat. Zářijové zasedání v Singapuru se tak má stát reformním.

Výbor na rozdíl od skupiny vyspělých průmyslových zemí skupiny G7 nevyzdvihl v kritice směnných kurzů pouze Čínu, ale obrátil se i na ostatní asijské země. V komuniké zveřejněném po zasedání IMFC také zdůraznil spoluzodpovědnost všech zemí za globální rovnováhu a upozornil, že společné akce jsou pro jednotlivé členy i celou mezinárodní komunitu větší výhodou, než akce individuální.

IMFC stanovil několik bodů, na jejichž řešení by se země měly soustředit. Je to hlavně zvýšení úspor ve Spojených státech, strukturální reformy v Evropě a Japonsku a odstranění kontroly vývoje devizových kurzů v asijských zemích s vysokým přebytkem bilance zahraničního obchodu.

"Výbor souhlasil s potřebou zásadních reforem a vyzval výkonného ředitele, aby vypracoval pro Singapur konkrétní návrhy," prohlásil na tiskové konferenci britský ministr financí Gordon Brown. "Souhlasili jsme, že výroční zasedání v Singapuru bude reformním summitem," dodal. Po reformě by měly mít v rámci výboru větší hlas silné rozvíjející se ekonomiky.

MMF vznikl v roce 1945 a jak upozornil Brown, byla tehdy situace odlišná. Reforma má přinést změny, které obrátí organizaci více na řešení současných problémů. Fond by se měl více zaměřit hlavně na prevenci krizí, ale také na jejich lepší řešení, dodal.

MMF byl založen s cílem pomoci světové ekonomice. Svojí činností má podpořit ekonomickou a finanční stabilitu, odvrátit krize a může pomoci zemím, které mají problémy. Při svém vzniku byl však zaměřen hlavně na USA, Evropu a Japonsko a na potřeby průmyslových zemí. Během času se však mnohem důležitějšími hráči na poli světové ekonomiky staly rozvíjející se země, jako jsou Čína, Jižní Korea, Indie a Brazílie. Dalším cílem reformy fondu tak má být úprava volebních hlasů ve prospěch Číny a dalších expandujících ekonomik.

Spojené státy jako největší světová ekonomika mají při hlasování nejvyšší vliv, celkem asi 17 procent hlasů. USA se již vyjádřily, že souhlasí se snížením počtu svých hlasů ve prospěch jiných zemí. Evropa podporuje změnu, avšak zatím nemá chuť nechat si zmenšit počet volebních hlasů. Domnívá se, že některé evropské země, včetně Německa, mají již nyní nižší počet hlasů, než by si zasloužily, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK