Experti: Paroubek za rok ve funkci ekonomiku příliš neovlivnil

23.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek za 12 měsíců působení ve funkci předsedy vlády neovlivnil výrazně chod českého hospodářství, shodli se ekonomičtí odborníci, které ČTK oslovila. Rychlý hospodářský růst země souvisí podle nich spíše s investičními pobídkami přijatými v době vlády Miloše Zemana či se vstupem země do EU. Experti Paroubkově vládě vyčítají zejména prosazování nemoderní podoby zákoníku práce.

"Každý předseda vlády působí na ekonomiku prostřednictvím svých ministrů. Těm se určitě nepovedla novela zákoníku práce a byli velmi nedbalí vůči některým pozměňovacím návrhům poslanců, které zdevastovaly řadu novel jinak dobře připravených zákonů," řekl ČTK ekonom a bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek.

Rok je příliš krátká doba na to, aby se politický vliv projevil na konkrétních výsledcích ekonomiky, míní prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Její současný nezanedbatelný růst je podle jeho názoru ovlivněn především vstupem země na jednotný evropský trh a zásluhu na něm prý nesou především podniky, které obstály ve zvýšené konkurenci.

"Kvalitní údržba, ale bez snahy otevřít cestu k reformám, nebo alespoň ke kvalifikované diskuzi o nich," zhodnotil rok fungování Paroubkovy vlády vedoucí katedry ekonomie a mezinárodních vztahů Vysoké školy finanční a správní Radim Valenčík. Rizika ztráty konkurenceschopnosti ČR tak podle něj narůstají.

Analytik Patria Finance David Marek těžko hledá nějaký významnější nový prvek, který by současný premiér přinesl do hospodářské politiky. "Snad jen bohatší rétoriku, ale i zde se v několika případech potvrdilo, že někdy je mluviti stříbro a mlčeti zlato," poznamenal v narážce například na Paroubkovy výroky, které zahýbaly kurzem české koruny.

K pozitivnímu, co vláda v posledních 12 měsících pro podnikatelské prostředí učinila, patří podle Drábka například zrychlení práce obchodních rejstříků, vznik centrálních registračních míst a částečné snížení administrativy. Na druhou stranu se podnikatelské prostředí stává stále složitější, především kvůli nekoordinovanému přijímáním zákonů při nedodržování legislativních pravidel vlády, uvedl.

Miroslav Ševčík z Liberálního institutu ohodnotil Paroubkův rok ve funkci předsedy vlády ve škále školního hodnocení pětkou, dvakrát podtrženou. Vnitřní dluh vzrostl téměř o 100 miliard Kč, počet nezaměstnaných se nesnížil, reálná mzda v roce 2005 rostla nejpomaleji od roku 2000, průměrný starobní důchod ve vztahu k průměrné mzdě se dotýká historicky nejnižší úrovně, upozornil Ševčík na některá statistická data.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK