Unie malých a středních podniků chce pomoci menším firmám

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Malým a středním podnikatelům v Česku ztěžuje rozvoj byrokracie, administrativní zátěž či komplikovaný daňový systém. Podle nově vzniklé Unie malých a středních podniků je navíc v Česku špatně vymahatelné právo. Unie proto připravila několik projektů, které by měly podnikatelům pomoci. Po mezinárodní konferenci Překážky rozvoje malých a středních podniků o tom informoval výkonný tajemník unie Petr Víšek.

Pomoci menším firmám má několik projektů, díky nimž se podnikatelé dozvědí, jak mohou pro své podnikání čerpat finance, zjistí informace o legislativních změnách, novelách a návrzích zákonů či o tom, jak se mohou podniky zapojit do poskytování veřejných služeb.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Břetislava Ošťádala pracuje v podobných firmách více než 61 procent všech zaměstnanců v Česku, jimž je vypláceno 50 procent všech mzdových nákladů. "Tyto podniky se navíc celou třetinou podílejí na exportu," uvedl.

"Síla malých a středních podniků je v jejich kreativnosti, pružnosti a především tradici," dodal tajemník Hospodářské komory Vladimír Šiška.

Unie malých s středních podniků vznikla v únoru a je členem Evropské unie malých a středních podniků (SME UNION). Sdružuje zástupce profesních organizací a představitelů politických stran. Společně chtějí vytvářet prostředí pro menší firmy.

"Podnikatelé vytvářejí zisk, pracovní místa a tím vlastně snižují nezaměstnanost. Evropa potřebuje dalších zhruba šest milionů podnikatelů," uvedl jeden z prezidentů Evropské unie malých a středních podnikatelů Peter Jungen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK