Americké akcie dopoledne klesaly spolu s cenami ropy

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne klesaly. Akciové indexy stáhl dolů pokles cen ropy, s nímž se snížily i akcie velkých ropných koncernů včetně gigantů Exxon Mobil a ConocoPhillips. Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,1 procenta na 11.331,9 bodu a index trhu Nasdaq se snížil o půl procenta na 2331,4 bodu.

Ceny ropy se snížily o 1,5 procenta a americká ropa se dostala k 74 dolarům za barel. Obchodníci vybírali zisky po nárůstu cen na rekordy z konce minulého týdne. K výraznějšímu poklesu cen ropy dnes přispěl i kartel OPEC, jehož ministři slíbili, že organizace ponechá těžbu téměř na maximu svých kapacit.

Ztrátu Dow Jonesova indexu zmírnila výsledková zpráva strojírenského koncernu Caterpillar Inc. Akcie podniku posílily o 0,9 procenta na 78,55 dolaru díky tomu, že mu v prvním čtvrtletí stoupl zisk o 48 procent. Caterpillar ve výsledkové zprávě zároveň zvýšil celoroční výsledkovou předpověď.

Cena americké ropy se snížila o 1,07 dolaru na 74,05 dolaru za barel, když v pátek dosáhla rekordních 75,35 USD. Akcie Exxonu dopoledne v New Yorku klesly o 0,7 procenta na 64,55 dolaru a emise ConocoPhillipsu ztratila 1,7 procenta při ceně 71,26 dolaru.

Výrobce tiskáren, kopírek a další kancelářské techniky Xerox Corp. oslabil o pět procent na 14,07 dolaru. Podnik dnes oznámil, že mu čtvrtletní zisk i tržby klesly, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK