CK: Čeští turisté mezi obětmi výbuchů v Egyptě zřejmě nejsou

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Klienti českých cestovních kanceláří v egyptském Dahabu, kterým otřásly tři exploze, jsou v pořádku. Vyplývá to z vyjádření největších českých cestovních kanceláří. Také mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář krátce po explozích ČTK řekl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi oběťmi výbuchů byl nějaký Čech.

Jak ČTK řekl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko, cestovní kancelář má přímo v Dahabu 16 klientů, v celém letovisku Charm el-Cheikh, jehož je Dahab součástí, 151 klientů. "Mluvili jsme se všemi a všichni jsou v pořádku," řekl Plovajko.

Krizový štáb CK Fischer klientům, kteří jsou na místě, nabídl předčasný odlet domů. "Nikdo této možnosti zatím nechce využít," uvedl Plovajko. CK také nabídla klientům, kteří mají do letoviska v nejbližší době odletět, aby si odlet posunuli na jiný termín, nebo aby si z celé nabídky CK vybrali jinou destinaci.

Cestovní kancelář Exim Tours v letovisku Dahab nemá žádný pobytový hotel, ani do této lokality nenabízí fakultativní výlety. Mluvčí CK Jan Koláčný nevyloučil, že do Dahabu mohli někteří čeští turisté vycestovat individuálně.

Čedok má všechny klienty v Egyptě v pořádku. V samotném Dahabu podle mluvčího Tomáše Brejchy Čedok žádné klienty nemá.

Tři exploze, které večer otřásly letoviskem Dahab na Sinajském poloostrově, si vyžádaly nejméně 30 mrtvých a asi 150 zraněných. Na místo explozí, jímž je turisty oblíbený hlavní bazar v lokalitě, ihned přijely dvě desítky sanitních vozů a policie. Jeden z pracovníků ambulance poznamenal, že mnohé z obětí vypadají na cizince.

Nálože byly odpáleny na dálku, oznámila egyptská televize. Vyloučila prozatím, že by šlo o sebevražedný atentát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK