Panama plánuje největší rozšíření kanálu mezi oceány od roku 1914

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Panamá 25. dubna (ČTK) - Panamský prezident Martín Torrijos Espino oznámil, že jeho země plánuje největší rozšíření Panamského průplavu od roku 1914, kdy byl kanál otevřen. Umožní tak velkým plavidlům převážet až dvojnásobek nákladu, uvedla agentura AP. Náklady na rozšíření kanálu a vybudování třetího systému zdymadel přijdou na 5,3 miliardy dolarů (121,5 miliardy korun).

V projevu přenášeném panamskou televizí prezident řekl, že rozšíření schválila správní rada kanálu. Jde podle něj o nejdůležitější rozhodnutí týkající se této významné dopravní tepny spojující Atlantský a Tichý oceán a jeho role ve 21. století. Prezident uvedl, že veškeré informace o projektu rozšíření budou zveřejněny dostatečně včas před referendem, které se o stavbě v zemi uskuteční. Jeho termín ale neoznámil.

Sto let stará zdymadla průplavu byla konstruována pro lodi mnohem menších rozměrů. Proto plavidla, jejichž šířka dnes dosahuje až 32 metrů, raději pro cesty do či z Asie volí Suezský průplav. Díky nové soustavě zdymadel by kanálem mohly proplouvat i obří lodě.

Kanálem denně propluje asi 40 lodí, které se tak vyhnou nebezpečnému Hornovu mysu, jižnímu výběžku Jižní Ameriky. Panama získala svrchovanost nad průplavem od USA v roce 1977. Zisky z poplatků za používání tohoto vodního díla pro ni představují životně důležitý příjem.

Správa průplavu, jež je v držení státu, vybrala za loňský rok na poplatcích miliardu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK