Koruna oslabila na 28,43 Kč/EUR, k dolaru posílila

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Koruna dopoledne vůči euru mírně oslabila a okolo 10:45 stála na 28,43 Kč/EUR. Následovala tak pokles okolních středoevropských měn. Americká měna na světových trzích dále ztrácí, takže česká měna k dolaru lehce zpevnila na 22,89 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Mírný ústup koruny z pozic jde ruku v ruce s oslabováním celého regionu, který může ještě souviset s pondělním zhoršením výhledu polského ratingu od agentury Standard & Poor's," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Nová data z Česka ani okolních středoevropských zemí dnes nevyšla.

Vlk nečeká, že koruna dnes nabere výraznější ztráty. Případné další oslabení dolaru by totiž mohlo region i domácí měnu podpořit. Kurz koruny by se tak neměl výrazně vzdálit od 28,40 Kč/EUR, podotkl analytik.

Zveřejněný index ekonomického klimatu německého institutu Ifo za duben dosáhl příznivé hodnoty, což pomáhá posilovat euru a tlačí dolar k dalšímu testu hranice 1,24 USD/EUR. "Roztěkanost trhu se zvýšila, podpora pro dolar se postupně vyčerpává a je možné, že daná hranice dnes padne," upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK