České platy dohánějí EU pomalu, nyní činí 55 procent evropských

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Češi si jako členové Evropské unie platově polepšili, ale dohánět alespoň střední úroveň evropské pětadvacítky se jim daří pomalu. Čeští pracující loni za svůj výkon dostávali 55 procent průměrné částky zjištěné v celé unii v přepočtu podle kupní síly, když před vstupem do EU v roce 2003 to bylo 53,6 procenta. Dorovnávání bude podle analytiků trvat desítky let, zjistila ČTK.

Evropská komise nesleduje v členských zemích jen základní platy, ale i prémie, příspěvky na ubytování či bydlení či sociální příspěvky. Podle těchto rozšířených kritérií Češi loni prací měsíčně vydělali 26.742 korun. V přepočtu podle parity kupní síly, kde se zohlední rozdíly v cenách zboží a služeb v jednotlivých státech, vystoupal domácí průměrný příjem již na zhruba 44.000 korun. V celé unii tažené vyspělejšími západními státy je to ovšem kolem 80.000 korun.

"Je zde vidět, že EU doháníme i z hlediska průměrných mezd, respektive celkových odměn zaměstnanců, i když poněkud pozvolna. Nepředpokládám, že průměru dosavadní EU 25 dosáhneme během jedné generace," shrnul analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Šlapající domácí ekonomika sice pohání mzdy vzhůru ve zhruba dvakrát rychlejším tempu, než je obvyklé v celé unii, ale na západě se zase podle ekonoma firmy Cyrrus Petra Bártka odměny za práci přesouvají od tradiční mzdy k výhodnějším a motivačně lépe využitelným odměnám mimo plat. Příkladem je třeba příspěvek na nadstandardní zdravotní pojištění. "Teprve až se i u nás rozšíří neplatové, daňově výhodnější složky odměn, budou odměny růst výrazně rychleji," poukázal Bártek.

Podle experta Československé obchodní banky Petra Dufka je dalším důvodem českého platového zaostávání i poměrně vysoká nezaměstnanost, která zmírňuje hlasy volající po vyšších mzdách. "Lidé jsou často rádi, že mají práci, a netlačí nijak silně na zvyšování mezd," mínil. Přizpůsobování mezd také brzdí zákazy pohybu pracovních sil ve starých členských státech EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK