ÚAMK: Benzin na Slovensku a v Polsku je levnější než v ČR

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Benzin na Slovensku a v Polsku je levnější než v České republice, v dalších dvou sousedních zemích, tedy v Německu a Rakousku, je dražší. Podle aktuálních údajů Ústředního automotoklubu se litr benzinu na Slovensku prodával minulé úterý v průměru za 28,40 Kč. V Polsku byl ještě levnější; stál tam necelých 27 Kč. V České republice se podle společnosti CCS za litr platí průměrně zhruba 30,90 Kč.

Levnější benzin než v tuzemsku je podle ÚAMK také ve Slovinsku, kde se litr prodával za přibližně 28,10 Kč. Cena je nižší rovněž ve Švýcarsku a Španělsku, benzin zde minulý týden stál zhruba 30,40 Kč.

V dalších evropských zemích řidiči za benzin platí více. V Německu se litr prodával za 37,20 Kč, v Rakousku za zhruba 31,20 Kč a v Itálii za více než 36,30 Kč. Nejdražší benzin je tradičně v severských zemích. V Belgii a Norsku řidiči za litr platili v přepočtu téměř 39,50 Kč, v Dánsku se cena přehoupla přes 38,90 Kč.

Naproti tomu nafta, která v ČR v pondělí dosáhla téměř 30korunové hranice, je levnější nejen v Polsku, Chorvatsku a Slovinsku, ale také v Rakousku, Finsku, Lucembursku, Portugalsku či Španělsku. Například v Polsku a Lucembursku za ni řidiči minulé úterý vydali 26,70 Kč. Ve Finsku stál litr necelých 29,30 Kč. Naopak v Norsku motoristé za litr platili přes 36,30 Kč a ve Velké Británii více než 38,60 Kč.

Podle analýz společnosti Colosseum bude v nejbližší době vývoj pro motoristy v ČR příznivější, protože růst cen benzinu v Evropě se zpomalil a navíc výrazně oslabil americký dolar. "Naše prognóza na dalších deset dní je stagnace na 30,80 Kč za litr," uvedl v pondělí analytik společnosti Štěpán Pírko.

Ceny pohonných hmot se v České republice a v dalších evropských zemích zvyšují kvůli rostoucím cenám ropy. V závěru minulého týdne se cena vyhoupla až na 75,35 USD za barel. Rekord padal od úterý do pátku každý den. Od začátku roku je ropa dražší asi o 20 procent.

Obchodníky s černým zlatem znepokojuje napětí mezi Íránem a západními zeměmi, které požadují, aby Írán zastavil obohacování uranu. Západ se obává, že pravým cílem je získat materiál k výrobě atomové bomby. V pondělí ceny ropy klesaly, protože kartel vývozců OPEC slíbil, že bude těžit ropu téměř na maximum svých kapacit. Pokles cen ale tlumí přiznání kartelu, že není v jeho moci dostat ceny z nynějších maxim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK