Produkce domácích pivovarů ve čtvrtletí stoupla o šest procent

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Domácí pivovary vystavily v prvním čtvrtletí 3,98 milionu hektolitrů piva, což je meziroční nárůst zhruba o šest procent. ČTK to řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Celkové údaje o prodejích na zahraničních trzích podle něj zatím nejsou k dispozici, ale vzhledem k dlouhé tvrdé zimě v tuzemsku se podle něj dá předpokládat, že produkci piva táhl vzhůru hlavně export.

Počasí významně ovlivňuje odbyt pěnivého moku. Například v loňském prvním čtvrtletí výstav pivovarů pro tuzemský trh meziročně klesl téměř o pět procent, což měl na svědomí především velmi chladný únor. Snížení nevyrovnal ani zvýšený prodej v zahraničí a souhrnná čtvrtletní produkce meziročně klesla o dvě procenta.

Letos výstav meziročně rostl ve všech třech měsících prvního čtvrtletí. V lednu to bylo o 3,1 procenta, v únoru o 7,1 procenta a v lednu o 6,7 procenta.

Vývoz je pro domácí pivovarnictví stále důležitější a vznikají nové exportní hvězdy i mezi malými výrobci. Loni pivovary vyvezly zhruba 3,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o 17 procent více. Odbyt v zahraničí byl při mírném poklesu prodeje na domácím trhu tahounem růstu celkové výroby. Ta se loni zvedla o přibližně o 1,7 procenta na 19,07 milionu hektolitrů. Export z ní představoval již přes 16 procent, zatímco celosvětově je to šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK