PwC: Americké firmy dokáží lépe využít zaměstnance než evropské

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Americké firmy dokáží lépe využít zaměstnance než evropské. Zatímco podniky v Evropě zvýšily mezi lety 2003 a 2004 své příjmy na pracovníka o 8,2 procenta, americkým společnostem tyto příjmy vzrostly o 11,7 procenta. Spojené státy dlouhodobě vykazují lepší schopnost vytvářet příjmy převyšující náklady na zaměstnance, a udržují tak vysokou přidanou hodnotu lidského kapitálu. Vyplývá to ze studie Globální trendy v řízení lidských zdrojů, kterou zveřejnila společnost PricewaterhouseCoopers.

Stále více podniků využívá tzv. outsourcingu a offshoringu, což je vyčlenění některých aktivit mimo danou společnost nebo z daného regionu. Přitom hlavním důvodem přestávají být nižší náklady, ale firmy oceňují především znalosti, schopnosti a zkušenosti zaměstnanců vnějšího poskytovatele nebo pracovní síly v regionu.

Společnosti přesouvají některé aktivity zejména do Indie, Číny, Brazílie, na Filipíny, ale také do zemí střední a východní Evropy. Významným faktorem je potom úroveň jazykové vybavenosti místní populace. Poslední výzkumy nicméně ukazují, že najít kvalifikovanou a levnou pracovní sílu i v těchto regionech začíná být obtížné.

Studie analyzuje rovněž vztah mezi produktivitou firmy a poměrem času, který zaměstnanci stráví prací a který věnují osobnímu volnu. Společnosti podporující tuto rovnováhu přitom dosahují lepších výsledků.

Zpráva PwC uvádí, že evropské firmy považované za zaměstnavatele, kteří podporují vyváženost mezi pracovním a osobním životem zaměstnance, mají zisk 38.775 eur na jednoho pracovníka oproti ostatním společnostem, jež dosahují 4700 eur. Studie však připouští možnost, že právě vyšší výkonnost těchto společností je předpokladem pro zavedení různých sociálních programů pro zaměstnance.

Data pro tento výzkum poskytlo více něž 15.000 organizací v Evropě a USA a vztahují se k období od roku 2004 do první poloviny roku 2005.

Zpráva se nevěnuje jednotlivě srovnání České republiky. Podle manažerky PwC pro lidské zdroje Martiny Wolfové bude obdobná studie o ČR zveřejněna v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK