Textilka Tiba má předběžného správce, nesmí sama prodávat majetek

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové/Dvůr Králové nad Labem 25. dubna (ČTK) - Textilka Tiba Dvůr Králové nad Labem, největší domácí výrobce potištěných tkanin, má od pátku předběžného správce. Jeho úkolem je zjistit stav majetku Tiby a vypracovat o tom zprávu, která soudu poslouží pro rozhodnutí, zda na firmu prohlásí konkurz. Návrh na konkurz podalo několik věřitelů textilky, která má přes 800 zaměstnanců. Tiba nemůže prodávat majetek bez souhlasu správce. Řekla to místopředsedkyně krajského soudu Jolana Maršíková. Tiba s návrhy na konkurz nesouhlasí.

Návrh na konkurz Tiby podaly například Vodovody a kanalizace Dvůr Králové (VAK), společnost Hradubice či město Dvůr Králové. "Pohledávky rozporujeme. Výroba v Tibě běží normálně," řekl ČTK místopředseda představenstva textilky Martin Klodner.

Předseda představenstva Tiby Stanislav Sedláček již dříve uvedl, že návrh na konkurz je součástí komplotu konkurzních správců, kteří se údajně chtějí dostat k velkému majetku. Konkrétní osoby nejmenoval. Konkurz by podle Sedláčka znamenal ztrátu práce pro asi 840 zaměstnanců podniku. Předběžným správcem soud ustanovil Stanislava Kuželu, který je například konkurzním správcem společností ČKD Choceň či Médeia Bohemia.

Kvůli údajnému dluhu Tiby vůči městu a VAK za vodné a stočné dvorské vodárny 13. dubna zastavily dodávku vody do budovy ředitelství Tiby. Vodu nemá ani šest bytů, které jsou v objektu ředitelství. "Zastavení dodávky bereme jako jednu z posledních možností, jak donutit Tibu k zaplacení," řekl ČTK již dříve dvorský starosta Jiří Rain.

Návrh na konkurz podle Sedláčka ztěžuje hospodaření podniku, který loni zahájil rozsáhlou restrukturalizaci. "Ztratili jsme dodavatelské úvěry," řekl. Loňské tržby Tiby činily přibližně 700 milionů korun, za rok 2004 podnik vykázal ztrátu 153 milionů korun. Provozy má podnik ve Dvoře Králové a Mostku na Trutnovsku a ve Smidarech na Královéhradecku. Závod v České Skalici na Náchodsku Tiba loni uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK