Sazka zvedla v 1. čtvrtletí zisk na 583 mil. Kč

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Hospodářské výsledky akciové společnosti Sazka v letošním 1. čtvrtletí navázaly na rekordní ukazatele z minulého roku. Čistý zisk společnosti v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 35,4 procenta na 583,2 milionu korun. Sdělil to mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Odvody části zisku akcionářům, občanským sdružením působícím v oblasti tělovýchovy a sportu za období od začátku roku do konce dubna dosáhnou 290 milionů korun. Dlouhodobý dluh z emise dluhopisů za posledních 12 měsíců společnost snížila o více než deset procent, tedy o 534 milionů Kč. Sazka má připraveny prostředky na další splátku emise dluhopisů v květnu, dodal.

Sazka splácí drahou multifunkční halu Sazka Arena a není schopna dostát svým závazkům vůči sportovním svazům. Ročně by jim měla odvést zhruba miliardu korun, místo toho jim za loňský rok zaplatila jen tři čtvrtiny z této částky. Vedení loterijní společnosti ale odmítá, že by za problémy stála hala v Praze a propad vysvětluje právě změnou zákona o dani z přidané hodnoty, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny. Právě ve středu by poslanci měli rozhodovat o návrhu, podle kterého by provozovatelům loterií, a to včetně největší sázkové společnosti Sazka, stát zaručil, že budou moci žádat o vrácení daně z přidané hodnoty.

Ministryně školství Petra Buzková v nedělní televizní diskusi Otázky Václava Moravce Sazku kritizovala, že dluží sportu velké částky, a prohlásila v této souvislosti, že generální ředitel Aleš Husák na svém místě nemá co dělat. Uvedla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny v Praze-Libni. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK